Finans sektörünün öncü kuruluşlarından Allianz, her yıl düzenlediği küresel iş dünyası riskleri araştırması olan Allianz Risk Barometresi’nin 2024 versiyonunu yayınladı. Bu yılki rapor, dünya genelinde iş dünyası için en büyük endişenin siber olaylar olduğunu ortaya koyuyor. Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, yaptığı açıklamada, “Dünya genelinde siber olaylar, son üç yıldır en önemli risk olarak görülüyor. Araştırmaya katılan iş dünyası için en endişe verici siber tehdit ise veri ihlali” dedi.
Allianz Risk Barometresi, 92 ülkeden 3 binden fazla risk yönetimi uzmanının görüşleriyle hazırlanan bir rapor. Raporun 13’üncü versiyonu olan bu yılki barometre, siber olayların üç yıl üst üste birinci sırayı aldığını gösteriyor. Siber olayları, yüzde 36’lık bir oy oranı ile takip eden ise yüzde 31’lik oy oranıyla iş kesintisi oldu.
Doğal afetler, yangın, infilak, siyasi riskler ve şiddet ise barometrede önemli artış gösteren riskler arasında yer alıyor. Doğal afetler yüzde 26’lık bir oy oranı ile 6. sıradan 3. sıraya yükselirken, yangın ve infilak 9. sıradan 6. sıraya, siyasi riskler ve şiddet ise 10. sıradan 8. sıraya yükseldi. İklim değişikliği ise 7. sıradaki yerini korudu.
Türkiye’de ise dikkat çeken bir değişiklik yaşandı. İklim değişikliği, geçen yılın ikinci en önemli riski olarak değerlendirilmişken, bu yıl yüzde 33’lük oy oranıyla birinci sıraya yükseldi. Makroekonomik gelişmelerle birlikte birinciliği paylaşan iklim değişikliği, iş dünyasında küresel ısınmanın fiziksel, operasyonel ve finansal risklerine karşı farkındalığın arttığına işaret ediyor.
Siber olaylar, pandemi ve çevresel riskler, bu yılki listede ilk kez yer aldı. Siber olaylar yüzde 26’lık oy oranı ile 6. sıraya, iş kesintisi 7. sıraya, enerji krizi 8. sıraya yerleşirken, pandemi 9., çevresel riskler ise 10. en önemli risk olarak değerlendirildi.
Allianz Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Gürkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dünya genelinde siber olayların son üç yıldır en önemli risk olarak görüldüğünü vurgulayarak, Türkiye’de ise iklim değişikliğinin ilk kez en önemli risk olarak gösterildiğine dikkat çekti. Gürkan, “İklim değişikliğine bağlı artan aşırı hava olaylarının şirket varlıklarına verdiği fiziksel zararların yanı sıra, net sıfıra geçiş sürecinde iş modellerini dönüştüren şirketlerin karşı karşıya kalabileceği riskler bunların başında geliyor” dedi.
Ayrıca, Allianz olarak sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Gürkan, Türkiye’de faaliyet gösteren firmalara karbon ayak izlerinin hesaplanması, raporlanması gibi ESG süreçlerine destek verdiklerini ifade etti. Gürkan, “Sigorta sektörü olarak işimiz gereği, bu riskleri tespit etmek ve önleyici çözümler sunmak üzere sürdürülebilirlik alanında da önemli çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Allianz Risk Barometresi 2024, küresel iş dünyasının karşı karşıya olduğu riskleri belirlemede önemli bir kaynak oluşturuyor. Siber tehditlerin öne çıkması, iş dünyasının dijital güvenliğine daha fazla odaklanması gerekliliğini gösterirken, iklim değişikliğinin yükselişi ise şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki sorumluluklarını arttırıyor.