Akbank, 2023 yılında sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetlerinin sonuçlarını ve gelecek dönem hedeflerini duyurdu. Banka, ekonomiye katkı sağlamanın yanı sıra çevresel ve sosyal alandaki projeleriyle toplumsal kalkınmayı destekleyen önemli adımlar attı. Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, sürdürülebilirlik stratejilerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Paris İklim Anlaşması ve Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık İlkeleri gibi uluslararası girişimler doğrultusunda şekillendiğini belirtti. Bankanın, Türkiye’nin düşük karbon ekonomisine geçişi için yürüttüğü çalışmaların yanı sıra, toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği, gençlerin eğitimi ve girişimcilik programları gibi geniş bir yelpazede etki oluşturduğunu vurguladı.
2023 yılında Akbank, sürdürülebilir finansman alanında büyük bir başarı göstererek, yıl sonu itibarıyla sağladığı finansmanı 226 milyar TL’ye yükseltti. Bu rakam, bankanın 2030 yılı için belirlemiş olduğu 200 milyar TL’lik hedefini aşmış durumda. Bu başarının ardından Akbank, 2030 hedefini dört kat artırarak 800 milyar TL olarak güncelledi. Ayrıca, Sürdürülebilir Finans Çerçevesini güncelleyerek, yeşil ve sosyal krediler ile yeşil, sosyal ve sürdürülebilir tahvil ihraçlarını artırma konusunda önemli adımlar attı.

Banka, çevresel ve sosyal yatırımlarını da önemli ölçüde artırarak, yeşil kredi hacmini bir önceki yıla kıyasla 5.4 kat, sosyal kredileri ise 2.2 kat artırdı. Akbank, sürdürülebilir proje finansmanı portföyünü genişletirken, proje finansman kredilerini de bir önceki yıla kıyasla 3.6 kat artırdı. 2023 sonunda hayata geçirilen Sürdürülebilir Mevduat ürünü ile müşterilerin, sosyal ve çevresel projelere destek olmaları teşvik edildi.
Akbank, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) işbirliğiyle geliştirilen Finansal Sağlık ve Kapsayıcılık Taahhüdünün kurucu imzacıları arasında yer alarak, kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda önemli bir taahhütte bulundu. Banka, 2025 yılına kadar kadın KOBİ müşterilerinin sayısında her yıl yüzde 10’luk bir büyüme hedefliyor. Bu hedef, hem BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları hem de Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı ile uyumlu.
Akbank, ayrıca Proparco ile yaptığı anlaşma ile Eko Dönüşüm Paketi için 50 milyon Amerikan doları kaynak sağladı. Banka, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) işbirliğiyle KOBİ’lerin dış ticaret faaliyetlerini destekleyecek özel finansman çözümleri sunuyor.
2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon Banka olma hedefiyle ilerleyen Akbank, operasyonel ve kredi portföyü emisyonlarını azaltma konusunda uluslararası girişimlerle uyumlu çalışmalar yürütüyor. Banka, 2030’a kadar operasyonel sera gazı emisyonlarını 2019 baz yılına göre yüzde 90 azaltmayı ve kullandığı elektriğin yüzde 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı planlıyor.
Toplumsal kalkınma ve eşitlik alanında da çalışmalarını sürdüren Akbank, gençlere ve kadınlara yönelik projelerle sosyal yatırımlarına devam ediyor. Akbank Sanat‘ın 30. yılını kutladığı 2023 yılında, sanatın topluma erişimini genişletme çabaları da sürdü. Akbank, 6 Şubat depremlerinin ardından afet bölgesinde gençlere yönelik Güzel Yarınlar Hareketi ile de önemli bir sosyal etki oluşturuyor. Bu projeler ve daha fazlasıyla Akbank, sürdürülebilirlik alanında öncü bir rol üstlenmeye devam ediyor.