Kale Grubu, kurucusu merhum İbrahim Bodur‘un değerlerini yaşatmak ve sosyal girişimcilik ekosistemini desteklemek amacıyla düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri‘nin sekizincisinde finalistleri açıkladı. Kale Grubu‘nun sosyal girişimcilere destek olmayı ve onların yarattığı pozitif etkiyi çoğaltmayı ilke edindiği ödüller dört kategoride sahiplerini bulacak.
Erken Aşama, İleri Aşama, İş Birliği ve Gençlik kategorilerinde belirlenen finalistler, Kale Grubu ve Impact Hub İstanbul‘un ön değerlendirmesinden geçerek sivil toplum ve iş dünyası liderlerinden oluşan Seçici Kurul ile bir araya geldi. Kurulda Founder One Genel Müdürü Ali Şahin, Nivogo Kurucu Ortak ve CEO’su Arnas Akbaş, İş Grubu Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı ve 100. Yıl Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Karakullukçu, Alethina Etki Girişimcilik Kurucusu Can Atacık, Dünya Ekonomik Forumu/Schwab Vakfı – Küresel Sosyal Girişimcilik İttifakı Başkanı Daniel Nowack, Etkiyap Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil ve Kale Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Esra Yazıcı Tözge yer aldı.
Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ise, programın misyonunu özetleyerek, “Gerçek değişim getirecek iş modellerine ve kalıcı sosyal fayda yaratmaya odaklanıyoruz. Kurucumuz İbrahim Bodur gibi sosyal faydayı ilke edinmiş girişimcileri desteklemeyi misyon edindik. Topluluğumuzun etkisi her geçen gün büyüyor. Bu yıl aramıza katılacak girişimlerle toplumda pozitif değişim yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
Finalistler ve Projeleri
Erken Aşama kategorisinde finalistler, geliştirdiği biyoteknolojik mücadele aracıyla tarım zararlılarına karşı sürdürülebilir çözümler sunan Crop Genius, düşük karbon emisyonlu yalıtım malzemeleri üreten Harcy, orman yangınlarını yapay zekayla güçlendirilmiş erken tespit ve risk takibi çözümleriyle izleyen Kozalak ve mekanlara toprakla dokunuşlar yapan Mono Earth oldu.
İleri Aşama kategorisinde endüstriyel tesis ve ticari binalarda su yönetimini optimize eden Blueit, karbon negatif keten ve kenevir liflerinden geri dönüştürülebilir biyo-kompozit malzemeler üreten BPREG, çocuklar için bilim eğitimi programları geliştiren Eğlenceli Bilim, plastik ambalaj içermeyen temizlik ürünleri tasarlayan Going Zeero ve kahve atığından biyomalzemeler üreten Wastespresso finalist olarak belirlendi.
İş Birliği kategorisinde, Moritoys ve Tohum Otizm Vakfı, Craft Antakya ve Sabah Handmade Leather Shoes finalist oldu. Bu kategoride kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında iş birliklerini teşvik eden sosyal girişimler ödüllendirilecek.
Gençlik kategorisinde ise karbon emisyonu problemine dikkat çeken Green Fountain, üniversite öğrenci evleri için burs modeli öneren Makarnapp ve engelli bireylerin teknik becerilerini artırarak iş gücüne katılmalarını hedefleyen Overcamp yarışacak.
Ödüller ve Destekler
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı Ödülleri‘nde, Erken Aşama, İleri Aşama ve İş Birliği kategorilerinin kazananları 250.000’er TL, Gençlik kategorisi kazananı ise 50.000 TL ödül alacak. Ayrıca, Erken, İleri ve İş Birliği kategorisi kazananlarına iş geliştirme ve yatırıma hazırlık desteği, Gençlik kategorisi kazananına ise Social Impact Award Türkiye ’24 programına katılım hakkı tanınacak.
Ödül töreni 4 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.
İbrahim Bodur‘un Mirası
İbrahim Bodur henüz 27 yaşındayken Çan‘da başladığı iş hayatında pek çok ilki gerçekleştirdi. 88 yıllık ömrü boyunca 17 şirket kurarak 5 binden fazla çalışanın geleceği için çalıştı. Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle projeler geliştirdi ve köy okullarını yeniledi. Yerel kalkınmanın öncülerinden biri olan İbrahim Bodur, birçok ödüle layık görüldü ve sanayide attığı her adımda sosyal faydayı önemseyerek topluma hizmet etti.