AstraZeneca, Türkiye’de 25. yılını kutladığı etkinlikte, ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkılarını detaylı bir şekilde ele alan “AstraZeneca’nın Türkiye’ye Etkileri Raporu”nu paylaştı. Raporda, şirketin Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı faydalar, istihdam ve sağlık sektörüne yönelik yatırımlarına ilişkin kapsamlı bilgiler sunuluyor.
Raporda yer alan verilere göre, AstraZeneca‘nın Türkiye ekonomisine doğrudan katkısının reel değeri 78 milyar TL olurken, dolaylı ve tetiklenen etkilerle birlikte 25 yıllık toplam GSYH katkısının reel değeri 195 milyar TL seviyesine ulaştı. Bunun yanı sıra, şirket, 500’ü aşkın çalışanıyla Türkiye ilaç sektörü istihdamının %1’ini sağlıyor. Değer zincirindeki çarpan etkileri ile toplamda 6 bin 270 kişilik istihdama destek veren AstraZeneca, ilaç ve sağlık sektörünün gelişimine büyük katkı sunmaya devam ediyor. Şirketin sağladığı her 1 kişilik istihdam, genel ekonomide 11 kişilik istihdamı destekliyor.
Raporun tanıtım toplantısında konuşan AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, şirketin 45 milyar doların üzerinde sağlık hizmeti hacmiyle dünyanın en önde gelen ilaç firmalarından biri olduğuna dikkat çekerek, uzun vadeli büyüme stratejileriyle 2023 yılının da başarıyla tamamlandığını vurguladı. Barış, “2023 sonu itibarıyla dünya genelinde 90 bine yakın uzman kadromuz ile hastaların yaşamında anlamlı farklar yaratmak için durmaksızın çalıştık. Ar-Ge’ye yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yaptık ve faaliyetlerimizi sürdürürken toplumun ihtiyaçlarına yönelik programların geliştirilmesi için de işbirlikleri gerçekleştiriyoruz” dedi.
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise şirket olarak üniversiteler, hekim dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla yenilikçi çözümleri destekleyen pek çok çalışmaya imza attıklarını belirtti. Erem, “Kalp yetersizliğinin tanısı ve takip süreçlerinde Türkiye’nin dijital çözümlerle AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’ne örnek olmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda üniversitelerin bilimsel araştırma projelerini destekliyor, gerçek yaşam verisi üretmek ve üretilmesine destek olmak için çalışmalar yapıyoruz” açıklamasında bulundu. Şirket, son beş yılda kalp yetersizliği, kronik böbrek hastalığı ve akciğer kanseri gibi alanlarda 20’nin üzerinde gerçek yaşam verisi çalışmasının yapılmasına katkıda bulundu.
AstraZeneca Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Erdal Kiraz ise sosyal etki alanındaki çalışmalara odaklandıklarını belirtti. Kiraz, “AstraZeneca’nın sosyal etki alanındaki çalışmaları, sağlığa erişim, eğitim, sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi, afet ve diğer acil durumlarda toplumsal ihtiyaçların çözümü, çeşitlilik ve kapsayıcılık ve çevresel etkilerin yönetimi gibi odak alanlarını içeriyor” diyerek şirketin toplumsal duyarlılığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’na mobil sağlık merkezi bağışladıklarını da ifade eden Kiraz, “Röntgen odası, laboratuvar ve solunum fonksiyon test cihazları gibi temel sağlık ekipmanlarına sahip mobil sağlık merkezi, bakanlığın ihtiyaçları doğrultusunda sağlığa erişimin kolaylaştırılmasına destek olacak” dedi.
AstraZeneca‘nın sadece bir ilaç üreticisi olmadığını, aynı zamanda sağlık ekosisteminde stratejik bir çözüm ortağı olduğunu belirten Kiraz, “Etkilerimizi artırarak devam edeceğimize inanıyorum” ifadesini kullanarak, şirketin Türkiye sağlık ekosisteminde yenilikçi çalışmalara ve işbirliklerine verdiği önemi vurguladı.